Estland: wij houden belastingen zo laag mogelijk!

Estland kent een vlaktax van 26% en een vennootschapsbelasting van 20%. De belastingdienst werkt (daardoor?) ook nog eens efficiënter dan die van ons.
De premier van Estland, Taavi Rõivas, complimenteerde zijn belastingambtenaren tijdens een werkbezoek deze week.  Hij benadrukte nog eens het belang van een efficiënte en effectieve belastingdienst, die zijn streven naar een zo laag mogelijke belastingdruk ondersteunt, zo niet mogelijk maakt. 
Volgens de OESO heeft Estland de meest efficiënte belastingdienst van alle leden, met een verhouding tussen kosten en opbrengsten van 0,34 procent. Ons land scoort op die lijst  drie maal zo hoog, met 0,97. In het financieel jaarverslag van Dijsselbloem lezen we overigens dat de kosten van onze belastingdienst in 2014 3 miljard euro beliepen, met een totaal aan opbrengsten van 116 miljard.
 
In april van dit jaar kondigde  Rõivas nog aan dat zijn regering hoopte de sociale premiedruk met 1% te kunnen verlagen, en dat verdere verlagingen gepland werden. 
Vooral gebruik maken van de nieuwste technologie helpt de Estlandse overheid de belastingen laag te houden, zo stelde de premier. En: “Hoe gebruiksvriendelijker het betalen van belastingen gereregeld wordt, des te meer halen we op!”.
 
De belastinginkomsten van Estland in april 2015 waren 10,2% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. 
 
Gerelateerde artikelen