ESMA publiceert ECEP voor jaarrekeningen 2016

Ook dit jaar heeft de European Securities and Markets Authority (ESMA) voor de jaarrekeningen 2016 de European Common Enforcement Priorities (ECEP 2016) gepubliceerd. Hiermee trachten ESMA en de Europese toezichthouders op de financiële verslaggeving de consistente toepassing en handhaving van de International Financial Reporting Standards (IFRS) te bevorderen.

Kennisname van de ECEP is van belang voor alle ondernemingen die een IFRS-jaarrekening opmaken en de accountantsorganisaties die deze jaarrekening aan een accountantscontrole onderwerpen. Bij het toezicht op de jaarrekening 2016 zal vooral aandacht worden besteed aan:

De reflectie van de prestaties van de onderneming

De komende jaren is effectieve communicatie het centrale thema van de International Accounting Standards Board (IASB). Mede in dit licht is dit onderwerp gekozen, dat verschillende aspecten kent, zoals opname van informatie in de jaarrekening die niet specifiek door IFRS wordt vereist, het gebruik van (sub)totalen in de balans en resultatenrekening, segmentinformatie, mutaties in other comprehensive income (OCI), winst per aandeel en de ESMA richtsnoeren inzake alternatieve prestatie-indicatoren.

Classificatie van financiële instrumenten als eigen of vreemd vermogen

Regelmatig hebben toezichthouders discussie over dit onderscheid. Als uitgangspunt geldt dat uitsluitend sprake is van eigen vermogen indien de onderneming een onvoorwaardelijk recht heeft om de uitstroom van middelen uit te stellen.

Toelichtingen over de mogelijke impact op de jaarrekening van de nieuwe standaarden

ESMA moedigt issuers aan zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de invoering van de nieuwe standaarden over omzetverantwoording (IFRS 15), financiële instrumenten (IFRS 9) en leasing (IFRS 16) en zo transparant mogelijk te zijn over de verwachte impact op de jaarrekening.

Verder wordt aandacht besteed aan de onderwerpen die in voorgaande jaren als ECEP zijn aangemerkt, zoals de gevolgen van de huidige economische omstandigheden op de financiële verslaggeving, waaronder de lage rentestand.

Tot slot worden ondernemingen, die getroffen worden de Brexit, aangemoedigd om transparant te zijn over de risico’s die daarmee samenhangen en de verwachte invloed op haar activiteiten.

 

(AFM)

Gerelateerde artikelen