Engelse LLP rechtsvorm concurrent voor maatschap en BV

De Engelse LLP ondernemingsvorm is met een snelle opmars in ons land bezig. De VRB Adviesgroep richt inmiddels verschillende LLP’s per maand op. De helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar

Vooral voor uitoefenaren van vrije beroepen zoals tandartsen, advocaten en consultants is volgens VRB-directeur Pim van Rijswijk de LLP uitermate interessant. Dit zijn traditioneel beroepen waarbij mensen zich verenigingen in een maatschap.

Het probleem van de maatschap is alleen dat wanneer deze in financiële problemen komt alle deelnemers er in gelijke mate voor opdraaien. Ook wanneer de fout bij slechts één van de leden ligt. Bij grotere maatschappen kan dit serieus in de papieren lopen.

Om dat risico te ondervangen, kan iemand zijn activiteiten ook binnen een maatschap onderbrengen in een bv. Het nadeel hiervan is alleen dat de belastingdienst houders van een bv niet als ondernemer, maar als personeelslid van die bv ziet. Daardoor komen ze niet in aanmerking voor de fiscale voordelen die horen bij het ondernemerschap. Zoals de startersaftrek en de ondernemersaftrek.

De LLP biedt volgens Pim van Rijswijk het beste van twee werelden. Binnen deze rechtsvormen blijft een zelfstandige voor de fiscus de status van ondernemer houden. Inclusief de bijbehorende fiscale voordelen. Tegelijkertijd bieden de rechtsvormen dezelfde rechtsbescherming als een bv. Het risico bij een bankroet blijft beperkt tot het ingebrachte kapitaal.

Daarnaast is het oprichten van een LLP eenvoudiger dan van een bv. De ondernemer hoeft bijvoorbeeld niet langs de notaris voor een akte en bespaart daarmee de kosten hiervoor. Net als bij een Vennootschap Onder Firma (V.O.F.) en maatschap moet een LLP wel worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De LLP vult volgens Pim van Rijswijk een gat in het Nederlandse ondernemersrecht. Dat biedt geen vergelijkbare alternatieven Er lag een voorstel dat dit moest recht trekken, Maar dit sneuvelde in 2011. De politiek is bezig met het onderwerp, maar het is in de ogen van Van Rijswijk nog twijfelachtig of er schot in de zaak komt.

Over VRB Adviesgroep
De VRB Adviesgroep is in 2005 opgericht. Het bedrijf is een betrouwbare partner van vele MKB-ondernemers en dga’s in Nederland en voorziet cliënten van fiscaal en juridisch advies en hulp. Bijvoorbeeld bij de boekhouding, opstellen van de jaarrekening, oprichten van een bv of het omzetten van een onderneming naar een bv of holdingstructuur.

Gerelateerde artikelen