Engelse bank loost EY in aanloop van de splitsing

NatWest is al het tweede grote bedrijf dat EY verruilt voor een ander.

De Engelse bank NatWest verwisselt de accountants van EY voor die van PwC. Daarmee ziet EY een controleopdracht door de neus geboord die goed is voor een jaarlijkse omzet van 40 miljoen pond. Volgens de Financial Times is dit de uitkomst van een aanbesteding die loopt sinds juni. Het tienjarig contract zou 400 miljoen pond waard zijn.

Het is het tweede grote bedrijf dat EY verruilt voor een concurrerend accountantskantoor. Enkele weken geleden verloor EY de toekomstige controleopdracht van London Stock Exchange Group. De FT wijst erop dat het afhaken van deze klanten komt op een moment dat de top van EY Global de groep probeert te overtuigen dat de accountants zonder adviespoot heus wel in staat blijven om grote controleopdrachten aan te nemen.

Overigens merkt de FT op dat het niet bekend is in hoeverre de splitsingsplannen een rol hebben gespeeld in het verlies van twee Engelse klanten. Het komt vaker voor dat bedrijven bij aanbestedingen kiezen voor een andere accountant. Zo snoepte EY in 2016 NatWest af van Deloitte. Het wisselen van accountant in Engeland is pas verplicht is na een periode van twintig jaar. De FT signaleert dat het voor een groot bedrijf kostbaar en omslachtig is om te wisselen van accountant.

 

 

Gerelateerde artikelen