Engelse accountants slaan alarm over verziekte cultuur

Engelse topmanagers moeten bedrijfscultuur serieuzer nemen. De tone at the top bepaalt in hoge mate de gezondheid van bedrijven. Interne accountants breken hiervoor een lans en de financiële toezichthouder luistert.

Engelse topmanagers moeten bedrijfscultuur serieuzer nemen. De tone at the top bepaalt in hoge mate de gezondheid van bedrijven. Accountants breken hiervoor een lans en de financiële toezichthouder luistert.

"Een reeks faillissementen van bedrijven – of dat nu BHS, Carillion, Greensill of Patisserie Valerie is – hebben aangetoond waarom het cultiveren van een gezonde cultuur, ondersteund door de juiste tone at the top, van fundamenteel belang is voor succes”, aldus de onThompson, hoofd van de Financial Reporting Council (FRC)

Hij reageerde op de waarschuwing van Accountants voor een “post-Covid organisatiecultuurcrisis” bij Britse bedrijven. Ze hebben de autoriteiten opgeroepen om strengere regels in het leven te roepen voor topmanagers van grote bedrijven. Dit om financiële debacles te voorkomen.

Volgens een peiling van het Chartered Institute of Internal Auditors is bijna tweederde van de accountants van mening dat de FRC de Britse corporate governance-code moet wijzigen om bestuurders meer verantwoordelijkheid te geven voor het bewaken van hun bedrijfscultuur.

Meer dan de helft van de interne auditors zeiden dat ze nooit door hun raad van bestuur of auditcomité waren gevraagd om te rapporteren over bedrijfscultuur of initiatieven op het gebied van gelijkheid.

Volgens de Financiel Times heeft werken op afstand en hybride werken tijdens de pandemie de focus op bedrijfscultuur als risicofactor vergroot. De loyaliteit van medewerkers slinkt als ze voortdurend thuiswerken. Het is dan moeilijker om getalenteerde werknemers te behouden. Voor medewerkers wordt het gemakkelijker om fraude te maskeren, aldus de interne accountants. 

Accountants zelf hebben ook te maken gehad met kritiek op hun rol bij de recente ineenstortingen van bedrijven. Controlerend accountants van retailer BHS, outsourcer Carillion, geldschieter Greensill Capital en caféketen Patisserie Valerie hebben allemaal een boete gekregen of een onderzoek ingesteld sinds het faillissement van de bedrijven.

Het aannemen en behouden van personeel en human resources vormen volgens de interne accountants het grootste risico voor de bedrijfscultuur.

 

Gerelateerde artikelen