Einde bonusplafond voor financiële instellingen?

Als het aan de Europese Commissie ligt mogen Nederlandse vermogensbeheerders, effectenmakelaars en andere beleggingsondernemingen over een paar jaar zelf bepalen hoe hoog de bonus is die zij hun personeel betalen.

Dat meldt het Financieele Dagblad.

In Nederland gaat het om ongeveer 300 vermogensbeheerders, brokers, beursexploitanten en beleggingsadviseurs. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde vorige maand al voorsorteren op de Brusselse plannen door het bonusplafond voor flitshandelaren af te schaffen, maar stuitte op verzet van de Tweede Kamer. 

Het voorstel van de Europese Commissie blijkt veel verder te gaan: het bonusplafond sneuvelt niet alleen voor handelshuizen, maar voor alle beleggingsondernemingen. Nu mogen zij hun personeel maximaal 20 procent van hun vaste salaris als bonus uitkeren. Dit plafond blijft overigens gelden voor onder andere banken en verzekeraars. Ook voor beleggingsondernemingen die zo groot zijn dat zij als systeemrelevant worden bestempeld, blijft het huidige bonusplafond gelden. Maar die kent ons land niet, schreef minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) halverwege februari in reactie op het voorstel. 

Het kabinet ziet de plannen wel zitten en kan “een meer proportionele toepassing van beloningsregels ondersteunen“, aldus Kaag. 

Lees ook: Bonus werkt contraproductief voor meeste accountants

Gerelateerde artikelen