Beleggers SNS kunnen niet bij bestuursrechter procederen over kapitaalversterking

Effectenhouders van SNS kunnen niet bij de bestuursrechter procederen over een door De Nederlandsche Bank (DNB) voorgeschreven kapitaalversterking. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag deze rechtbankuitspraak bevestigd.

Over de onteigening van de effecten van SNS Reaal en SNS Bank deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 25 februari 2013 uitspraak. Het beroep van de effectenhouders was ongegrond.

Vervolgens procedeerden de effectenhouders bij de rechtbank Rotterdam tegen het besluit waarmee De Nederlandsche Bank SNS Bank verplichtte haar kernkapitaal aan te vullen. Het feit dat SNS Bank dit niet lukte, vormde de aanleiding tot de onteigening.

Volgens de rechtbank kunnen de effectenhouders tegen het besluit van DNB geen beroep instellen. Hun belang is namelijk een afgeleid belang en volgens de Algemene wet bestuursrecht mag alleen degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is, daartegen bij de bestuursrechter procederen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bevestigt vandaag deze rechtbankuitspraak in het daartegen gerichte hoger beroep van de effectenhouders.

• ECLI:NL:CBB:2016:105

Gerelateerde artikelen