Duizenden bedrijven moeten mogelijk meer winstbelasting betalen

Het Europees Hof van Justitie doet donderdag hoogstwaarschijnlijk een uitspraak die als consequentie zal hebben dat duizenden Nederlandse bedrijven meer winstbelasting zullen moeten betalen.

Dat meldt het Financieele Dagblad die het bijna onontkoombaar noemt dat de uitspraak gedaan zal worden.

De uitspraak heeft betrekking op de fiscale eenheid. Bij een fiscale eenheid worden meerdere ondernemers samen gezien als één ondernemer. Een fiscale eenheid bestaat vaak uit een moedermaatschappij en één of meer dochtermaatschappijen in Nederland. 

Deze eenheden genieten van belastingvoordelen die volgens de advocaat-generaal van het hof discriminerend zijn. Zo mag het moederbedrijf leningen die het verstrekt aan dochterondernemingen in Nederland van de belastbare winst aftrekken. Die voordelen moeten ook gelden voor Nederlandse bedrijven die samen met bedrijven in het buitenland in één concern zitten, vindt de advocaat-generaal.

Het gevreesde arrest kost de schatkist 400 miljoen euro. Oorzaak hiervan is dat bedrijven in Nederland die buitenlandse zusterbedrijven geld hebben verstrekt, de ontvangen vergoedingen over de laatste jaren na het arrest alsnog mogen aftrekken van de winstbelasting.

Om verdere inkomstenderving te voorkomen, kondigde staatssecretaris van Financiën Wiebes tegelijkertijd een spoedwet aan. Hij schrapte het binnenlandse voordeel bij renteaftrek in een fiscale eenheid, mocht het Hof de conclusie van de advocaat-generaal overnemen. Deze maatregel geldt dan met terugwerkende kracht vanaf woensdag 25 oktober 2017.

De spoedreparatie betekent dat 100.000 fiscale eenheden met gemiddeld drie bedrijven hun fiscale resultaten in de laatste twee maanden van 2017 opnieuw tegen het licht moeten houden om één belastingaangifte te kunnen doen. Naast extra administratieve lasten zal dit tot hogere belastingaanslagen leiden.

Gerelateerde artikelen