Dit betekenen de sancties voor accountants

NBA drukt beroepsgroep op het hart wat wel en niet meer mag.

Accountants moeten alert zijn voor wat de sancties tegen Rusland en Belarus voor hen betekent, zo waarschuwt beroepsvereniging NBA in een zogenaamd alert aan de leden.  Organisaties moeten een totaaloverzicht van alle relevante sancties hebben, aldus de NBA. Het alert is voor alle accountants van toepassing, zowel in de controlepraktijk en in de samenstelling als voor accountants in business. 

“Ook voor accountants geldt een verhoogde waakzaamheid. Zij moeten alert zijn op overtredingen van hun cliënt en waar nodig verplichte meldingen verrichten in kader van de Wwft. Ook NV NOCLAR kan in bepaalde situaties acties van accountants vragen.”

Belangrijk is dat geen zaken mogen worden gedaan met personen en organisaties die op de EU-sanctielijst staan, zo schrijft de NBA nog maar eens. Hun tegoeden in de Europese Unie zijn bevroren. Accountants die al werkte voor dit soort bedrijven, moeten daarmee stoppen. Op basis van de sancties moeten alle diensten aan gesanctioneerde personen en organisaties worden bevroren.

De sancties raken ook westerse organisaties die voor hun afzet en/of inkoop in belangrijke mate afhankelijk zijn van Rusland en hard getroffen kunnen zijn door exportverboden of tegensancties van Rusland.

Let er ook op in welke mate de oorlog en de sanctiewetgeving impact hebben op de jaarverslaggeving van organisaties, zo waarschuwt de NBA verder. Van belang is daarbij op welke periode de verslaggeving betrekking heeft.

Voor jaarrekeningen of tussentijdse cijfers met perioden vanaf 2022 moeten de gevolgen van de oorlog, waar nodig, worden verwerkt. Voor jaarrekeningen met een boekjaar tot en met ultimo 2021 is vaak sprake van een gebeurtenis na balansdatum, die geen impact had op de situatie per einde boekjaar en waarbij de onzekerheid alleen moet worden toegelicht. 

Ook waarschuwt de NBA voor de impact op de opdrachtuitvoering van accountants. Met name bij going concern-issues en andere gevolgen van de ontwrichting in de getroffen gebieden. Dat geldt ook voor beperkingen die (groeps)accountants opnieuw ondervinden door reisbeperkingen naar de getroffen en verboden gebieden, waardoor het werk op afstand moet worden uitgevoerd. De NBA ziet wat dit betreft parallellen met de coronapandemie van de afgelopen twee jaar.

 

Gerelateerde artikelen