Directe controle op echtheid certificaten

NEN lanceert binnenkort in samenwerking met LTO Network (Blockchain platform) een oplossing waarmee certificaten ter plekke kunnen worden geverifieerd.

NEN en LTO Network gaan certificaten voorzien van een ‘slimme’ QR-code die gekoppeld is aan de blockchain van LTO Netwerk. Zo kan iedereen in de toekomst in één oogopslag zien of een certificaat geldig is en daadwerkelijk toebehoort aan de persoon of instelling waar naar verwezen wordt.

Blockchaintechologie
Bij NEN worden nu alle certificaten geregistreerd in een centraal systeem. Dit systeem is goed beveiligd, maar het hebben van één bron van waarheid blijft een potentiële kwetsbaarheid. Blockchaintechnologie biedt de mogelijkheid om de certificaten decentraal vast te leggen en te voorzien van een slimme QR-code. Hiermee  wordt de echtheid gegarandeerd én kunnen (eind)gebruikers ze zelf controleren op geldigheid en authenticiteit.

Slimme QR-codes
Updates en wijzigingen van de certificaten worden automatisch gekoppeld aan  slimme QR-codes, die opnieuw worden vastgelegd (gehasht) op het blockchain platform. Deze informatie correspondeert met het Certificaten Registratie systeem van NEN. Op deze manier wordt de geldigheid flexibel als je ‘gehashte’ QR-codes gebruikt.

Betrokken bij project
Naast NEN en LTO Network zijn ook Scantrust (Leverancier slimme QR code) en BettyBlocks (Applicatie platform) betrokken bij het project. Naar verwachting kunnen in het laatste kwartaal van dit jaar de eerste certificaten op deze manier geverifieerd worden.

Harmen Willemse, NEN: ‘Innovatie staat bij NEN hoog in het vaandel, dit project laat zien dat we continu bezig zijn om de dienstverlening ten aanzien van normontwikkeling en normtoepassing te verbeteren om relevante toegevoegde waarde te kunnen blijven bieden’.

LTO
Organisaties hebben hun processen over het algemeen goed geautomatiseerd. Echter wanneer partijen samenwerken buiten hun eigen organisatie gebeurt alles nog via de mail, post of telefoon. LTO Network is een blockchain die het mogelijk maakt om processen ketenoverstijgend te automatiseren, waarbij iedereen informatie deelt op een veilige en efficiënte manier. LTO Network is ook lid van de normcommissie Blockchain en Distributed Ledger Technologies en INATBA.

Lees ook: 'Triple entry bookkeeping via blockchain gaat er komen'

Gerelateerde artikelen