‘Dezelfde arbeidsvoorwaarden voor payrollers’

Mensen die via een zogenaamde payrollconstructie werken moeten voortaan hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als hun collega’s met een normaal contract. GroenLinks, SP en PvdA werken aan een initiatiefwet die dat moet regelen.

Ongeveer 200.000 werknemers zijn niet in dienst van het bedrijf of de organisatie waar ze werken, maar van een payrollbedrijf. Daardoor zijn ze doorgaans een stuk slechter af dan hun directe collega's die niet zijn ingehuurd maar gewoon aangenomen. De wet van GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil, SP'er Bart van Kent en Gijs van Dijk van de PvdA trekt de arbeidsvoorwaarden van payrollers op tot die van hun collega's.

Vooral de horeca, scholen en gemeenten werken met payrollers. Die zijn kwetsbaar omdat ze geen cao hebben en krijgen vaak als ze zich ziek melden de eerste dagen geen salaris. Ook hun pensioen zou er geregeld bij inschieten.

Bij payrolling worden werknemers ingehuurd via een extern bedrijf. De constructie was oorspronkelijk bedoeld voor kleine werkgevers die hun personeelsadministratie willden uitbesteden. Maar volgens GroenLinks, SP en PvdA vaak wordt deze route misbruikt om payrollers minder te betalen en slechtere arbeidsvoorwaarden te geven. De initiatiefwet regelt dat payrollers voortaan dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als hun collega’s met een normaal contract.

Gerelateerde artikelen