Derde bank op de korrel wegens witwassen

Nog onbekend wie naast ING en ABN Amro nog meer de mist is ingegaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft opnieuw een bank in het vizier vanwege tekortschieten bij het voorkomen van witwassen. Om wie het gaat is nog niet bekend. Het is na ING en ABN AMRO dan de derde Nederlandse bank die vervolgd dreigt te worden voor matige witwascontrole. 

Dit meldt De Telegraaf. Tegen de krant bevestigt De Nederlandsche Bank (DNB) dat de toezichthouder na de zaak ING nog twee 'situaties' heeft ingebracht in het overleg met het OM en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Een daarvan was ABN AMRO. 

In een Kamerbrief meldt minister Wopke Hoekstra van Financiën dat het OM daarop "heeft besloten tot de start van een strafrechtelijk onderzoek". Die tegen ABN AMRO leidde eerder dit jaar tot een schikking van 480 miljoen euro.

DNB wil vanwege "de toezichtvertrouwelijkheid" niet nader ingaan op vragen over de derde witwaskwestie. Onduidelijk is ook of de kwestie nog loopt of dat het onderzoek is afgerond. Een woordvoerder van het Functioneel Parket liet in reactie weten dat zij "geen uitspraken doen in het kader van mogelijke onderzoeken".

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen