Deloitte zet (door slechte resultaten) 120 mensen op straat

Twee jaar geleden joegen de Big Four nog koortsachtig op nieuw talent.

Deloitte zet ook in Nederland het mes in de organisatie. Vooral bij de adviestak sneuvelen banen, ongeveer 120. Medewerkers krijgen een vertrekregeling aangeboden, meldt het FD. Een deel van de adviseurs is eerder dit jaar al opgestapt, in combinatie van besparingen.

  • Deloitte heeft veel te veel medewerkers
  • Vooral in de goede jaren trok het bedrijf te veel medewerkers aan
  • Afslanken lukt niet meer via alleen natuurlijk verloop van vijftien procent per jaar
  • Bezuinigingen hangen mede samen met een wereldwijde reorganisatie van Deloitte

Dat Deloitte in Nederland het snoeimes zou hanteren, komt niet onverwachts. Net als over de hele wereld heeft de adviestak van het Big Four-kantoor het zwaar, wat overigens voor veel meer adviesbureaus geldt. Bij de Britse landenfirma van Deloitte sneuvelen al meer banen dan was voorzien. Afgelopen voorjaar werd bekend dat Deloitte wereldwijd een bezuinigingsprogramma zou gaan uitrollen, de grootste reorganisatie in tien jaar. (tekst loopt door onder het blok)

De internationale tak van Deloitte heeft besloten tot een rigoureuze ingreep in het bedrijf. Het aantal divisies gaat van vijf naar vier: Audit en Assurance; Strategie, Riks & Transacties; Technologie en Transformation; Tax & Legal. Ter vergelijking: Deloitte had het bedrijf opgedeeld in de businessunits Audit; Tax & Legal; Enterprise Risk Services; Consulting en Financial Advisory. Het zijn nu de adviesdiensten die in elkaar worden geschoven De accountancy blijft als aparte divisie bestaan. De nieuwe structuur zal volgend jaar operationeel zijn. 

In Nederland is de omzet van de adviestak in het afgelopen gebroken boekjaar gedaald naar 452,1 miljoen euro (was 466,9 miljoen). Het FD schrijft dat Deloitte in vergelijking met andere adviesbureaus “altijd al wat oversized is geweest”. Daardoor worden ze nu wellicht wat harder geraakt door de inzakkende adviesvraag.’ Wagenaar voorziet vooral minder vraag naar brede, klassieke consultancydiensten.

Volgens het FD zijn gedwongen ontslagen een zeldzaamheid in de adviesbranche, waar altijd al sprake is van een hoog verloop. Bij de Big Four is een jaarlijks uitstroom van vijftien procent, aldus de krant. Voor het afslanken van de organisatie volstaat het om de werving op pauze te zetten en tijdelijke contracten niet te verlengen. Dat er bij Deloitte toch nog 120 mensen extra uit moeten is volgens de krant “beste fors”. (tekst loopt door onder het blok)

Dat het bij de Big Four minder goed gaat, is al langer duidelijk. In diverse landenfirma’s gaat het mes in de organisatie. Bij Deloitte in Engeland sneuvelen meer banen dat eerder al was aangekondigd. Ook bij EY Global gaat de bezem erdoor. In Engeland worden lokale EY-kantoren gesloten en zijn de lonen van medewerkers bevroren.

Twee jaar geleden was Deloitte-topman Hans Honig nog een en al optimisme over de adviesmarkt, die zou gaan groeien door een sterke vraag naar verduurzaming en digitalisering. Toen was personeelskrapte nog het grote probleem. Deloitte zou zich  in die tijd  flink hebben “overeten”, schrijft de zakenkrant. Tussen 2020 en 2024 groeide Deloitte met tweeduizend consultants,  accountants, juristen en fiscalisten. Het bedrijf telde toen achtduizend medewerkers.

  

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Ruim een miljoen voor partners Deloitte UK

Gerelateerde artikelen