Deloitte voert wereldwijd rigoureuze reorganisatie door 

Complete divisie sneuvelt, zware bezuinigingen, partners degraderen.

Deloitte heeft de grootste reorganisatie sinds tien jaar afgetrapt. Dit om kosten te besparen en de winstgevendheid op te voeren. Het aantal divisies gaat van vijf naar vier: Audit en Assurance; Strategie, Riks & Transacties; Technologie en Transformation; Tax & Legal. 

Ter vergelijking: Deloitte had het bedrijf opgedeeld in de businessunits Audit; Tax & Legal; Enterprise Risk Services; Consulting en Financial Advisory. Het zijn nu de adviesdiensten die in elkaar worden geschoven De accountancy blijft als aparte divisie bestaan. De nieuwe structuur zal volgend jaar operationeel zijn. 

In een interne mail aan de partners zei Deloitte-topman Joe Ucuzoglu dat het bedrijf door deze herschikkng een eenvoudiger structuur krijgt. De ingreep zou nodig zijn omdat de adviesmarkt in veel landen is stilgevallen, een belangrijke kruk waar Deloitte op drijft. In alle 150 landen waar Deloitte is gevestigd gaat het mes in de kosten

Dat het bij de Big Four minder goed gaat, is al langer duidelijk. In diverse landenfirma's gaat het mes in de organisatie. Bij Deloitte in Engeland sneuvelen meer banen dat eerder al was aangekondigd. Ook bij EY Global gaat de bezem erdoor. In Engeland worden lokale EY-kantoren gesloten en zijn de lonen van medewerkers bevroren.

Cijfers over de kostenreductie bij Deloitte zijn nog niet bekend, net zomin als concrete plannen in de landenfirma’s. Onbekend is of en hoeveel  banen er zullen sneuvelen. Op vragen internationale media heeft Deloitte nog niet gereageerd.

Volgens de Financial Times zullen ook de partners de gevolgen gaan merken. Een aantal zal hun managementposities verliezen. Volgens Ucuzoglu gaat de operatie een jaar duren.

Lees ook: Jon Holt krijgt 5 jaar extra om KPMG UK te repareren

Gerelateerde artikelen