Deloitte voor de rechter in Aero-zaak

Een partner van Deloitte UK, Deloitte zelf en de ex-CFO van Aero Inventory worden na een vier jaar durend onderzoek nu officieel voor het gerecht gedaagd omdat “zij bij lange na niet gehandeld hebben conform de ethische beginselen en de professionaliteit die verwacht mag worden van leden van het ICAEW, het Institute of Chartered Accountants in England and Wales.

De aanklacht komt van de Britse Financial Reporting Council, en de exacte inhoud van de klacht blijft voorshands ‘confidentieel’, aldus FRC en Deloitte.

De zaak gaat over de jaarverslagen van Aero Inventory, een groothandel in vliegtuigonderdelen die inmiddels failliet verklaard is. In 2009 deelde het in moeilijkheden verkerende bedrijf mede dat er ‘issues’ waren gerezen rond de (waardering van) de voorraden in de voorgaande jaren, destijds opgeslagen op 130 locaties over de hele wereld en geschat op een waarde van $400 miljoen.

Blijkbaar voorzag men toen al dat Deloitte teveel de oren had laten hangen naar de opdrachtgever, alhoewel de firma dat jaar weigerde een goedkeurende verklaring af te geven. Toen destijds de handel in aandelen Aero opgeschort werd, vroeg men KPMG als bewindvoerder en trad de Aero-CFO zich terug. Twee jaar later begon de FRC haar onderzoek.

www.accountancyage.com

Gerelateerde artikelen