Deloitte in VK krijgt miljoenenboete

In een schandaal bij een firma die enkelbanden produceerde voor Britse justitie, is Deloitte tekortgeschoten in de controle.

Dat vindt de Britse toezichthouder FRC die het Big Four kantoor een boete oplegt van 4,2 miljoen pond (4,6 miljoen euro).

Het is in het Verenigd Koninkrijk de zoveelste boete bij een Big Four kantoor (lees ook: De 5 grootste boekhoudfraudes van 2018). Britse politici en toezichthouders werken aan de grootste hervorming van de sector ooit. De splitsing van advies en controle ligt voor de hand of de gedwongen splitsing van de grote kantoren in twee kleinere multidisciplinaire organisaties. 

Serco-dochter Geografix plaatste namens de Britse overheid elektronische enkelbanden bij criminelen. In de financiele afhandeling met de opdrachtgevers vond moedwillige fraude plaats, zei de rechter in zijn uitspraak. Geografix bracht kosten in rekening voor veroordeelden die of dood waren, of terug in de gevangenis of het land hadden verlaten. 

Accountants van Deloitte zagen de fraude over het hoofd. Volgens het FRC faalden ze daarmee de fundamentele principes van hun professie na te leven.

Lees ook: Revival van de ethische professional

Gerelateerde artikelen