Deloitte België in het nauw door rol bij verkoop zinkfabriek  

Aanklachten bij de rechtbank en de waakhond wegens marktmanipulatie.

Deloitte in België zet zich schrap voor mogelijke veroordelingen en rechtszaken tegen het accountants- annex advieskantoor. Die zijn aangespannen door boze aandeelhouder van Nyrstar, een Belgische zinkfabriek die in 2019 is overgenomen door grondstoffenhandelaar Trafigura. 

De rechtszaak tegen Nyrstar en Trafigura sleept al vijf jaar en daar is de klacht bij tegen Deloitte bij de rechtbank bijgekomen. De gedupeerde kleine aandeelhouders hebben ook een klacht ingediend bij het CTR (College van toezicht op de bedrijfsrevisoren), de waakhond voor Belgische accountants.

Deloitte was tussen 2012 en 2018 de controlerend accountant van Nyrstar. Boze meerderheidsaandeelhouders beweren dat grootaandeelhouder Trafigura welbewust in de rode cijfers heeft geduwd, waardoor de zinkfabriek nagenoeg waardeloos werd. Zo kon Trafigura in 2019 de fabriek overnemen voor een habbekrats.

Kleine aandeelhouders die hun bezit in rook zagen opgaan, eisen twee miljard euro aan compensatie van het aangeklaagde trio. Het verwijt aan Deloitte is dat de controlerend accountant zou hebben meegewerkt aan het financieel uitputten van de zinkfabriek.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Deloitte zou volgens de aanklacht valse en misleidende informatie hebben verspreid over de relatie tussen Nyrstar en Trafigura. In de aanklacht staat ook dat Deloitte bevestigde dat transacties tussen Nyrstar en Trafigura marktconform waren, terwijl dat in werkelijkheid niet zo zou zijn.

Deloitte heeft de rechtbank gevraagd om de vorderingen van de boze aandeelhouders af te wijzen op grond van ‘onontvankelijkheid’. Mochten Nyrstar en Trafigura wel worden veroordeeld, dan vraagt Deloitte om vrijwaring voor alle vonnissen. Wordt Deloitte wel medeschuldig verklaard, dan wil het kantoor de schade verhalen op Nyrstar. 

In de media wordt gespeculeerd dat Deloitte deze eis heeft neergelegd bij de rechtbank om te voorkomen dat het recht op repliek verjaart. De rechtbank staat nog niet op het punt om met een vonnis te komen.

Gerelateerde artikelen