Dekkingsgraden krabbelen flink op in augustus

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gestegen van 93 naar 96 procent.

Dit herstel is met name een gevolg van een rentestijging, maar ook het herstel van de aandelenmarkten zette verder door.  

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef stabiel op 95 procent. Deze dekkingsgraad ligt boven het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 90 procent. De hogere dekkingsgraden van voor de coronacrisis zullen echter in dit gemiddelde nog vervangen worden door de huidige lagere dekkingsgraden. Het blijft daardoor de vraag of alle fondsen uit de gevarenzone zijn aan het eind van het jaar.

Rente gestegen, verplichtingen gedaald
De rente liep deze maand iets op vanwege tekenen van voorzichtig economisch herstel door oplopende groeiverwachtingen, zoals weergegeven in de zogenoemde inkoopmanager indices. Per saldo steeg de risicovrije rente over de eerste 30 jaar met gemiddeld 10 basispunten sinds vorige maand. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef stabiel op 1,9 procent. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen af met ongeveer 2,5 procent.

Herstel belegd vermogen houdt aan
Augustus was een goede maand voor financiële markten en alweer de vijfde opeenvolgende maand waarin het herstel doorzette. Pensioenfondsen profiteerden niet alleen van een positief resultaat op hun beleggingen, maar ook van de oplopende rente.

Het sentiment op de aandelenmarkten bleef goed, vooral in Amerika. Daar stegen de beurzen naar recordhoogtes, met name gesteund door de technologiesector. Zo bereikte Apple deze maand een astronomische beurswaarde van 2000 miljard dollar. Beleggers lieten zich niet negatief beïnvloeden door de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten en de voortdurende coronapandemie.  

Op de financiële markten stegen de wereldwijde aandelen met circa vijf procent, waarbij de aandelen van ontwikkelde markten en opkomende markten met respectievelijk 5,8 procent en 1,1 procent stegen. Hoewel niet zo sterk als vorige maand was er in augustus ook een afname van de kredietrisico’s waarneembaar met dalende spreads. Binnen de vastrentende waardenportefeuille zorgde dit voor positieve lichtpuntjes op de obligatiemarkt bij high yield en emerging market debt. De rente steeg in augustus en dat had een negatief effect op de staatsobligaties en renteswaps, waardoor de vastrentende waardenportefeuille met 2,0 procent daalde. De resultaten van de risicovolle beleggingen domineerden, waardoor de totale portefeuille deze maand met 0,8 procent steeg.

Kortingsdreiging niet volledig afgewend
Met de uitwerking van het pensioenakkoord wordt de vrijstellingsregeling van vorig jaar ook dit jaar ingezet. Dat betekent dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad boven de 90 procent de pensioenen niet hoeven te korten. Met een gemiddelde dekkingsgraad van 96 procent zullen de meeste fondsen boven de 90 procent uitkomen. Toch zijn er mogelijk nog enkele fondsen die onder de grens van 90 procent blijven. Er is dan ook een kans dat er toch beperkte kortingen doorgevoerd worden aan het eind van dit jaar.

Gerelateerde artikelen