De loongolf kabbelt weer terug na de piek van eind vorig jaar

Voor het eerst sinds 2021 neemt de loongroei af ten opzichten van het vorig kwartaal.

De cao-lonen in Nederland zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,8 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee was de stijging iets minder sterk dan in het laatste kwartaal van 2023, toen de lonen met 6,9 procent het hardst stegen in veertig jaar tijd. Bovendien is het voor het eerst sinds 2021 dat het CBS de cao-loonstijging ziet afnemen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Het CBS onderzocht de ontwikkeling van cao-lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen zoals vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen. De bedrijfstak met de grootste loonstijging was de verhuur en handel van onroerend goed, waaronder de cao voor woningcorporaties valt. Werknemers in deze tak verdienden in de eerste maanden van dit jaar 12,4 procent meer dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 was de cao-loonstijging met 2,5 procent in deze branche nog het laagst.

Andere branches waar de cao-lonen relatief sterk stegen waren het onderwijs en de horeca, met stijgingen van respectievelijk 10,2 procent en 10,1 procent. De kleinste loonstijging zag het CBS terug in de financiële dienstverlening (plus 4,2 procent).

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Linkedin.

Werkgeversvereniging AWVN merkte in februari al op dat de loonstijgingen in nieuwe cao's minder hoog uitvielen. Vorig jaar gingen de verhogingen die vakbonden en werkgevers afspraken maandenlang steeds verder omhoog. Maar inmiddels is het tij gekeerd en is er volgens de werkgeversclub sprake van een dalende trend. De AWVN sloot echter niet uit dat de loonstijging in nieuwe cao's de komende maanden kon aantrekken, al zou dit dan om een tijdelijke opleving gaan.

De ontwikkeling van lonen speelt een steeds grotere rol bij de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB), zei ECB-president Christine Lagarde onlangs tijdens een toespraak in het Europees Parlement. Zo kan een sterke loongroei de inflatie aanjagen, omdat mensen meer te besteden hebben. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot, ook beleidsbepaler bij de ECB, stelde in januari nog dat een renteverlaging pas kan als de lonen minder hard stijgen. (ANP)

 

Gerelateerde artikelen