De loonontwikkeling daalt alsmaar verder

De lichte verhoging in februari komt door vernieuwing van dure cao’s.

In februari kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 6,4 procent. Dit is iets hoger dan januari, maar de onderliggende trend blijft dalend. De gemiddelde loonafspraak in 2024 is 6,2 procent. De loonafspraken zijn nog steeds veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar cao-maandbericht over februari. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers.

In februari zijn dertig cao-akkoorden afgesloten voor 180.000 werknemers. Het aantal februari-cao’s ligt iets hoger dan gebruikelijk.
Dat het maandgemiddelde in februari iets boven de trend is, komt door een aantal cao’s die al waren afgesloten vóór de inflatie opliep en pas recent vernieuwd zijn. 

Als we alleen naar de cao’s kijken die al wel een keer zijn vernieuwd in de periode waarin de inflatie extreem opliep, is de dalende trend beter zichtbaar, aldus AWVN.

AWVN houdt wel rekening met nieuwe uitschieters in de dalende trend. Er is nog een aantal cao’s dat voor het laatst vernieuwd is in de periode vóórdat de inflatie extreem opliep. Als die akkoorden alsnog tot stand komen, kunnen die het maandgemiddelde opnieuw incidenteel opdrijven.

De sinds afgelopen zomer dalende trend in de loonafspraken volgt op de gedaalde inflatie, de iets ruimere arbeidsmarkt en de krimpende economie gedurende het grootste deel van 2023. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met stijging van de minimumlonen, zorgde voor hoge loonafspraken. Zorgelijke economische vooruitzichten maken volgens AWVN duidelijk dat de loonruimte in het bedrijfsleven kleiner wordt.

Lees hier hoe de loongolf uitgeraasd lijkt te zijn.

Gerelateerde artikelen