Daar gaat de hypotheekrente de hoogte in

Ook marktleider Rabobank verhoogt de hypotheekrente. Eerder deden ING, Nationale Nederlanden en ASN dit al. Experts voorspellen dat de tijd van extreem lage hypotheekrentes definitief ten einde is gekomen. 

Sinds anderhalve week verhogen hypotheekverstrekkers hun rente omdat de marktrente – het tarief waartegen banken zelf geld kunnen lenen – de afgelopen maanden ook is gestegen. Daarnaast zijn centrale banken in mindere mate geneigd de rente te drukken met het opkopen van obligaties. Door de slinkende marges zien hypotheekverstrekkers zich genoodzaakt om de rentes te verhogen.

Nu ook Rabobank zijn hypotheekrente heeft verhoogd, verwachten hypotheekadviseurs dat de resterende geldverstrekkers deze opwaartse trend zullen volgen. Van Bruggen noemt het verder opvallend dat de verhogingen, in tegenstelling tot de verlagingen van de afgelopen maanden, al snel vijf, tien of zelfs honderdsten van een procent bedragen.

Ondanks de huidige signalen zijn nog niet alle deskundigen even overtuigd van de duur van de opwaartse trend, omdat de invloed van de (‘resterende’) coronacrisis, hoge inflatie en energiecrisis op de economie nog onbekend is. Het AD schrijft dat, in het geval de inflatie van tijdelijke aard is, de renteverhogingen kunnen meevallen en de kans op lagere huizenprijzen daarmee ook kleiner wordt. 

 

 

Gerelateerde artikelen