D66 wil erfbelasting voor alleenstaanden verlagen

Alleenstaanden zonder (pleeg)kinderen moeten de keuze hebben om een erfenis te geven die tegen hetzelfde tarief wordt belast als een erfenis die bestemd is voor kleinkinderen en verdere afstammelingen. Dat laat D66-Kamerlid Wouter Koolmees aan de site NU.nl weten.
D66 vindt dat de erfbelasting te veel is opgesteld voor de traditionele gezinssituatie en wil het stelsel naar eigen zeggen moderniseren." De samenleving is veranderd. Steeds meer mensen hebben bewust geen partner en bewust geen (pleeg)kinderen. Zij moeten ook de mogelijkheid krijgen om tegen een lager belastingtarief een erfenis achter te laten aan bijvoorbeeld een mantelzorger of een goede vriend", zegt Koolmees.
Dat zou betekenen dat alleenstaanden zonder kinderen een erfenis tot 120.000 euro kunnen toekennen die valt onder het middelste tarief (18 procent) in plaats van onder het derde en hoogste tarief (30 procent). Erfenissen tot 120.000 euro voor partners en (pleeg)kinderen worden volgens de huidige regels het lichtst belast: 10 procent. Er zit wel een beperking aan het voorstel van D66. Zo kan het lagere tarief maar aan maximaal twee personen worden toegekend in het testament. 
D66 wil de aanpassing financieren uit het erfbelastingstelsel zelf. Koolmees denkt onder andere aan lagere vrijstellingen en het verschuiven van tarieven. Erfenissen van boven de 120.000 euro worden zwaarder belast. Partners en (pleeg)kinderen betalen dan 20 procent, kleinkinderen en verdere afstammelingen 36 procent en overige erfgenamen 40 procent over een toegekende erfenis. Ook in deze categorie wil D66 dat alleenstaanden zonder kinderen een erfenis onder het tweede tarief kunnen geven. 
Gerelateerde artikelen