CTA publiceert plan van aanpak

De opdracht aan de commissie is primair gericht op maatregelen die betrekking hebben op de kwaliteit van de wettelijke controle.

De CTA (Commissie Toekomst Accountancy) publiceerde gisteren een plan van aanpak. Hierin beschrijft de CTA de opdracht die het van de minister heeft meegekregen, de voorgestelde aanpak, en de tijdslijnen. 

De CTA is op 1 januari van dit jaar door minister Hoekstra van Financiën ingesteld, terwijl de sector zelf ook al enige tijd werkt aan verandering. “Dat verandertraject heeft vooralsnog niet aantoonbaar geleid tot een duurzame verbetering van de wettelijke controles, waardoor mogelijk op termijn aanvullende maatregelen moeten worden genomen.”

De commissie is voornemen om informele gesprekken te voeren met stakeholders (o.a. AFM, Monitoring Commissie Accountancy, NBA, algemene rekenkamer, VEB en Eumedion). Ook zal de CTA een literatuurstudie uitvoeren en rondetafelsessies organiseren met diverse betrokkenen. 

Tijdsplanning
Q1 2019 – Oriënterende gesprekken met belangrijke betrokken partijen. 
Q2 2019 – Rondetafelgesprekken met deskundigen en stakeholders
Q2 2019 – Afronding extern onderzoek
Q3 2019 – Openbare consultatie
Q4 2019 – Publicatie eindrapport

De grote accountantskantoren liggen al jaren onder een vergrootglas na een reeks grote schandalen. Bijvoorbeeld bij de geruchtmakende boekhoudfraude bij supermarktconcern Ahold, het faillissement van installatiereus Imtech en de grote financiële problemen van woningcorporatie Vestia speelde gebrekkig toezicht op de financiële verslaglegging een belangrijke rol. In het Verenigd Koninkrijk liggen de vier kantoren ook al enige tijd onder vuur, onder meer vanwege het faillissement van aannemer Carillion.

Voorzitter van de commissie is Annetje Ottow, hoogleraar economisch publiekrecht in Utrecht. Naast Ottow nemen ook Elbert Dijkgraaf, voormalig SGP-Kamerlid en hoogleraar empirische economie van de publieke sector aan de Erasmus Universiteit, en Marlies de Vries, onderzoeker aan Nyenrode, zitting in de commissie.

“Een goed functionerende accountancysector is van groot belang voor de maatschappij. Investeerders, beleggers en toezichthouders moeten er van op aan kunnen dat het oordeel van een accountant deugdelijk is'', aldus minister van Financiën Wopke Hoekstra.

De nieuwe commissie zal geen taboes kennen, aldus de minister. Ze kan aanbevelingen doen om het huidige accountantsmodel in Nederland aan te passen, maar ook om het te vervangen door een nieuw model. 

De commissie stelt de komende acht weken een online loket open, om inbreng te krijgen voor het onderzoek van de commissie. Via het online loket kunnen position papers en andere informatie aan de commissie worden aangeboden. Reacties kunnen zowel openbaar als vertrouwelijk aan de CTA worden gezonden. De commissie zal anonieme reacties niet beoordelen. Het loket is tot 22 april 2019 geopend.

Gerelateerde artikelen