Controle topinkomens door accountants niet mogelijk

Weeffout in de WNT kan niet worden opgelost voor 2025.

De overgangsregeling voor accountants om de verantwoording van topinkomens te controleren, is ook dit jaar niet in orde. Het gevolg is dat accountants de WNT (Wet Normering Topinkomens) niet onder alle omstandigheden kunnen toepassen. Het gaat specifiek om de topinkomens van instellingen die deel uitmaken van een groep van rechtspersonen.

Een werkgroep van de NBA is tot die conclusie gekomen. De WNT gelast dat topinkomens bij de overheid, zorginstellingen, zorgverzekeraars onderwijsinstellingen en woningbouwcorporaties onderworpen zijn aan een accountantscontrole. Het heikele punt is dat bij een groepsverantwoording de WNT-gegevens per topfunctionaris per dienstverband moeten worden uitgesplitst en niet meer per topfunctionaris mogen worden geaggregeerd. Dit is door de overheid vastgesteld in een wijziging van het controleprotocol begin dit jaar.

Topfunctionarissen zonder dienstverband zijn vrijgesteld van de controles, zoals interimmers, zzp’ers en topfunctionarissen met een dienstbetrekking met een entiteit binnen de groep en waarvan doorbelasting van kosten plaatsvindt.

Hierdoor ontstaan situaties waarin de topfunctionaris deels in dienstbetrekking en deels niet in dienstbetrekking is, waarmee vraagstukken ontstaan over deeltijdfactor en bezoldigingsbegrip. 

Volgens de Werkgroep WNT van de NBA wordt deze onduidelijkheid in de kern veroorzaakt door een al vele jaren bestaande weeffout in de WNT, die ook door het ministerie van BZK is onderkend. “Het controleprotocol is niet aangepast op de verduidelijking en daardoor deels onuitvoerbaar geworden”, aldus de werkgroep.
 

 

 

Gerelateerde artikelen