Continuïteitsverklaring is wennen voor accountants

Veel gebruik van standaard teksten en negatief geformuleerde oordelen.

Tientallen accountants hebben alvast geoefend in het opstellen van controleverklaring voor hun controleklanten. Over boekjaar 2021 was deze verklaring nog niet verplicht, maar beroepsvereniging NBA had de achterban gevraagd om er over dat controlejaar vast ervaring mee op te doen. 

Dit als voorproefje voor boekjaar 2022, waarin de rapportage controleaanpak continuïteit verplicht is. Om het accountants gemakkelijk te maken, had de NBA vast voorbeeldteksten opgesteld voor de continuïteitsverklaring over 2021.

Over de resultaten van deze oefeningen heeft de NBA een rapportage opgesteld. De beroepsorganisatie heeft de controleverklaringen van 40 AEX- en AMX-fondsen en van 22 niet-beursgenoteerde ondernemingen tegen het licht gehouden om te kijken hoe de controleaanpak verliep voor de continuïteitsverklaring.

Daaruit blijkt dat de werkzaamheden waarover accountants rapport uitbrengen flink uiteen lopen, afhankelijk van de sector, de gecontroleerde onderneming, en specifieke elementen en aantal opgesomde werkzaamheden. 

In bijna alle controleverklaringen (in zowel het oob- als het niet-oob-domein) gaf de accountant een indicatie van de uitkomst van controlewerkzaamheden. Deze indicatie is vaak geformuleerd als negatieve conclusie: er is niet gebleken dat de inschatting van het bestuur inzake het hanteren van de continuïteitsveronderstelling onjuist is. 

Veel verklaringen blijken te zijn overgenomen van de voorbeeldteksten die de NBA ter beschikking had gesteld. Die moet in de toekomst klantspecifiek worden gemaakt, oordeelt de beroepsorganiatie. Dat moet de gebruiker van de jaarrekening meer begrip en inzicht geven in de werkzaamheden van de accountant. 
 

 

Gerelateerde artikelen