Consultatiedocument Contouren Vennootschapsbelasting Gemeentelijk Grondbedrijf

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging van Grondbedrijven (VvG) hebben voor gemeentelijke grondbedrijven een consultatiedocument opgesteld met een uitleg over en toelichting op het fiscale kader van de Vpb-plicht.

Per 1 januari 2016 wordt de belastingplicht ingevoerd voor ondernemingen van overheden voor de vennootschapsbelasting. Het achterliggende doel van het wetsvoorstel is, mede onder druk van de Europese Commissie, het scheppen van een gelijkwaardig speelveld tussen overheidsondernemingen en private ondernemingen. Het is de bedoeling dat overheden die winst of structureel overschotten behalen met activiteiten die concurreren met de ‘markt’, vennootschapsbelasting gaan betalen.

De Belastingdienst heeft met de koepelorganisaties (waaronder de VNG/VvG) afgesproken samen te werken aan het implementatietraject van de Vpb-plicht. Deze samenwerking wordt het SVLO (Samenwerking Vennootschapsbelasting Lokale Overheden) genoemd en ontwikkelt handreikingen voor de praktijk. De uitkomsten van deze consultatie over het gemeentelijk grondbedrijf worden meegenomen in het SVLO-overleg met als doel om uiterlijk 1 november 2015 te komen tot een gezamenlijke handreiking voor de praktijk.

VNG en VvG melden dat de interpretatie van het fiscale kader in de consultatieversie breed is weergegeven. ‘Dit omdat nog niet op alle onderdelen duidelijkheid is en overeenstemming bestaat met elkaar. Het geeft voor nu in ieder geval inzicht in een aantal belangrijke dilemma’s. In deze versie wordt de grote lijn geschetst, maar er kunnen geen rechten aan ontleend worden.’

PwC laat weten blij te zijn met het consultatiedocument dat nu is gepubliceerd: ‘Wij vinden dat de VNG en de VvG een belangrijk document hebben gepubliceerd en zijn blij dat met dit document de geïnformeerde mag reageren. Kortom, wat ons betreft de belangrijkste publicatie (afgezien van de wet zelf natuurlijk) die tot nog toe in dit dossier is gepubliceerd. De gedachtenlijnen die in het document zijn verwoord komt in grote mate overeen met onze eigen benadering en aanpak. Een aanpak die we mede ten grondslag hebben gelegd aan ons reken- en beslismodel.’

• Contouren Vennootschapsbelasting Gemeentelijk Grondbedrijf

Gerelateerde artikelen