Conserverende aanslag in strijd met goede verdragstrouw?

In geschil is of een conserverende aanslag en een beschikking revisierente terecht zijn opgelegd.

Een belanghebbende heeft bij de inbreng van zijn accountantskantoor in een bv in 1997 een zogenoemde gerichte lijfrente bedongen. De uitkeringen zijn reeds ingegaan. De belanghebbende heeft verder tot en met 2009 pensioenrechten opgebouwd (pensioen in eigen beheer). Op 31 december 2014 emigreerde hij naar Frankrijk.

De belastinginspecteur heeft in verband met de emigratie met betrekking tot de pensioen- en lijfrenteaanspraken een conserverende aanslag en een beschikking revisierente opgelegd (artikel 3.136, lid 2 en 3, Wet IB 2001). In deze procedure stelt de belanghebbende dat het opleggen van de conserverende aanslag in strijd is met de goede verdragstrouw die bij de toepassing en uitleg van het verdrag Nederland-Frankrijk in acht moet worden genomen.

Nadat de Hoge Raad in de zogenoemde 2009-arresten had geoordeeld dat het opleggen van een conserverende aanslag in een dergelijke situatie in strijd is met de goede verdragstrouw, is reparatiewetgeving ingevoerd. De reparatiewetgeving is in beginsel op de belanghebbende van toepassing. Rechtbank Zeeland-West-Brabant twijfelt echter of de invoering van de reparatiewetgeving de strijdigheid met de goede verdragstrouw, zoals geconstateerd in de 2009-arresten, wel heeft opgeheven.

Of de reparatiewetgeving wel aan haar doel beantwoordt staat reeds sinds haar invoering ter discussie, maar deze vraag is tot op heden nog niet door de hoogste rechter beantwoord.

Over deze kwestie wordt weliswaar – kennelijk – nauwelijks geprocedeerd, maar aannemelijk is dat de kwestie wel een groot aantal mensen aangaat, aldus Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Jaarlijks verhuizen immers veel Nederlanders naar het buitenland. Als de emigrerende belastingplichtige een pensioenaanspraak of lijfrenteaanspraak heeft en verhuist naar een land waarbij het desbetreffende belastingverdrag met Nederland het exclusieve heffingsrecht ter zake van pensioenen of lijfrente-inkomsten aan de woonstaat toewijst, zal in de regel een conserverende aanslag zoals de onderhavige worden opgelegd.

Gelet op het voorgaande heeft de rechtbank over deze kwestie prejudiciële vragen voorgelegd aan de Hoge Raad. De zaak wordt aangehouden.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen