Compensatie spaartax werkt door in toeslagen en kortingen

Door rechtsherstel inzake box 3 verschuift het verzamelinkomen. 

Compensatie voor de te hoge spaartax vanuit box 3 heeft nogal wat gevolgen voor andere fiscale regelingen en toeslagen. Door het herberekenen van de te veel gerekende inkomsten in box 3 zal ook het verzamelinkomen dalen van mensen die worden gecompenseerd. Daardoor verandert er ook van alles voor inkomensafhankelijke regelingen en toeslagen.

Hier wijst de staatssecretaris Van Rij van Financiën op. In een brief aan de Tweede Kamer gaat hij in op het effect van de daling van het verzamelinkomen voor diverse andere inkomensafhankelijke regelingen. 

De staatssecretaris verwacht in ieder geval effecten op de kinderopvangtoeslag in het kader van de Wet Kindgebonden Budget en Zorgtoeslag, waarvan de (uitvoering gebeurt door het Directoraat Generaal Toeslagen).

Daarnaast zijn er gevolg voor ouderenkorting zoals die door de Belastingdienst wordt uitgevoerd. Dan zijn er nog gevolgen voor de aanvullende studiebeurs draagkrachtberekening en de bijverdiengrens in het MBO.

Er is nog geen besluit genomen hoe wordt omgegaan met deze effecten. De staatssecretaris geeft wel aan dat het uitgangspunt is dat voor de regelingen die worden uitgevoerd door DG Toeslagen en de Belastingdienst herstel automatisch plaatsvindt. De burger hoeft daarvoor dus zelf geen actie te ondernemen. Voor andere regelingen is de staatssecretaris nog in overleg met de verschillende departementen.

Ook onder meer de erfbelasting, Wet op de Rechtsbijstand, Energiebespaarlening via het Warmtefonds en de huurtoeslag maken gebruik van het verzamelinkomen. Een uitvoeringstoets moet nog uitsluitsel bieden wat het effect van het rechtsherstel op deze regelingen is.
 

 

 

Gerelateerde artikelen