‘Commissarissen moeten actiever informatie vergaren’

Commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moeten actiever worden in het vergaren van bruikbare informatie. Daarvoor pleit de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in reactie op de eerder dit jaar gedane voorstellen van de commissie-Van Manen voor herziening van de code voor goed bestuur.

De beleggersclub wil dat er een ‘haalplicht’ van informatie voor commissarissen wordt opgenomen in de code. ‘De aandeelhouder kan nog beter beschermd worden’, licht VEB-directeur Paul Koster toe. ‘Aandeelhouders verwachten van commissarissen dat zij het management meer uitdagen op basis van breder ingewonnen informatie.’

Ook pleit de VEB voor de invoering van permanente educatieverplichtingen voor commissarissen. Verder is de belangenorganisatie kritisch over een aantal specifieke voorstellen van de commissie. Zo vindt de VEB het te vroeg om een groot deel van de bepalingen omtrent beloningen te schrappen.

De VEB staat positief tegenover de ontwerpbepaling die voorschrijft dat bij een tussentijds vertrek van de externe accountant een persbericht dient te worden uitgebracht waarin de reden(en) van het tussentijds vertrek zijn toegelicht. Dit biedt aandeelhouders belangrijke informatie die bovendien aanleiding kan zijn om de dialoog met het bestuur en de auditcommissie aan te gaan. Ook kan de accountant die de controle vervolgens op zich neemt gerichter worden bevraagd naar zijn motieven om de beursvennootschap als klant te accepteren en de gang van zaken rond de overdracht.

Gerelateerde artikelen