Commentaar CBS op RJ-Uiting 2016-1

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft commentaar uitgebracht op RJ-Uiting 2016-1: 'Ontwerp-Richtlijn 655 Zorginstellingen'.

Op 24 februari 2016 heeft de Raad voor de Jaarverslaggeving RJ-Uiting 2016-1 ‘Ontwerp-Richtlijn 655 Zorginstellingen’ gepubliceerd.

Het CBS stelt jaarlijks op basis van de gegevens uit de jaarrekeningen van zorginstellingen financieel-economische statistieken samen. Deze statistieken zijn belangrijke input bij het samenstellen van de Zorgrekeningen (ZR) en Nationale Rekeningen (NR), waaronder de economische groei. In de ZR wordt een compleet overzicht gegeven van alle zorguitgaven. De NR zijn de officiële overzichtstatistiek van de Nederlandse economie. Zowel de NR als de ZR vallen onder een Europese verplichting. Als gegevensbron voor de instellingsstatistieken wordt de VWS-databank met jaardocumenten gehanteerd, welke via DigiMV worden binnengehaald. Bij de DigiMV-uitvraag van jaarrekeningposten wordt in principe aangesloten op de modellen uit de RJ- 655.

Het CBS stelt dat het goed is om te zien dat in deze RJ-uiting meer rekening wordt gehouden met de huidige bekostigingsystematieken. Wel heeft het statistiekbureau  een aantal wijzigingsvoorstellen om deze RJ-Uiting aan te scherpen.

• CBS-reactie op RJ-Uiting 2016-1: ‘Ontwerp-Richtlijn 655 Zorginstellingen’

Gerelateerde artikelen