Coffeeshophouders houden miljoenen aan inkomsten buiten de boekhouding

De politie heeft vandaag twee Nederlandse mannen die vier coffeeshops bezitten en exploiteren aangehouden. Zij worden ervan verdacht op grote schaal inkomsten uit die vier coffeeshops uit de boekhouding te hebben gehouden. Via ingewikkelde schijnconstructies in binnen- en buitenland zou meer dan 20 miljoen euro zijn witgewassen.

Dit meldt het Openbaar Ministerie. De twee mannen, de vermoedelijke leiders van de criminele organisatie, zijn een 55-jarige man uit Tilburg en een 58-jarige man die in Luxemburg staat ingeschreven, maar in Tilburg woont. Een derde hoofdverdachte, de broer van de 58-jarige man, zit vast in een onderzoek door de autoriteiten in Thailand.

De twee broers hebben twee coffeeshops in Tilburg en twee in Den Bosch. Ook exploiteerden zij verschillende bedrijven ter ondersteuning van cannabishandel. “Het vermoeden is dat een deel van de inkoop van de cannabishandel tussen 2002 en 2014 onjuist in de boeken werd vastgelegd waardoor de administratie en jaarstukken valselijk zouden zijn opgemaakt. De gelden kwamen vermoedelijk uiteindelijk bij de twee broers terecht,” aldus het OM. Dat geld is door de broers belegd in meerdere landen in Europa en Azië. Zo zouden ze voor meer dan 10 miljoen euro hebben belegd in Thailand. Daarbij maakten ze gebruik van zogenoemde katvangers om hun inkomsten en bezit te verhullen.

Ook is er beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed in Nederland, Luxemburg en Spanje. In 2015 werd in dit onderzoek een Luxemburgse advocaat aangehouden en gehoord. Daarnaast zijn dit jaar tot op heden al meerdere personen aangehouden en gehoord waaronder een belastingadviseur en administrateur. Zij zouden jarenlang de vermoedelijke criminele organisatie hebben geholpen met allerlei hand- en spandiensten.

Gerelateerde artikelen