Coalitie: deze kabinetsperiode geen btw-verhoging

Er komt deze kabinetsperiode geen verhoging van de btw. Dat is de conclusie die de fractievoorzitters van de VVD en PvdA trekken uit het mislukken van het overleg van coalitie en oppositie over de belastingen. Ook andere delen van een grote belastinghervorming gaan niet door.

Dit meldt de NOS. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijsltra: ‘We hebben steeds gezegd dat als er geen steun is van de oppositie de maatregelen niet doorgaan.’ PvdA-voorman Diederik Samsom voegde eraan toe dat hij graag verder had willen gaan, maar dat daar dan wel draagvlak voor nodig is.

Zijlstra erkent dat de VVD nooit erg enthousiast is geweest over de btw-verhoging, maar hij was wel bereid geweest om erover te praten. Maar nu de oppositie is afgehaakt, kan deze maatregel volgens hem in de prullenbak. De coalitie houdt wel vast aan een lastenverlichting van 5 miljard euro.

MKB-Nederland en VNO-NCW laten weten blij te zijn dat het kabinetsplan om het lage btw-tarief voor vrijwel alles te schrappen, van tafel is. ‘Er valt vandaag een last van de schouders van vele duizenden ondernemers’, zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. ‘De btw-verhoging hing hen als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Het is goed dat de btw-discussie snel voorbij is, ook voor het consumentenvertrouwen.’

Eerder deze week nog startten MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland met de aangesloten brancheorganisaties de actie ‘Zeg nee tegen meer btw’. ‘Die wordt nu zo snel mogelijk afgebouwd, want het doel is bereikt.’ In korte tijd schaarden ruim vijftig branches zich achter de campagne en tekenden duizenden ondernemers de petitie.
 

Gerelateerde artikelen