China kampioen innoveren?

In veel boardrooms over de hele wereld kijkt men bezorgd naar China – hoe zal de vraag zich daar ontwikkelen? Gaat de motor van de wereldeconomie dit jaar haperen? Adviesbureau McKinsey is niet bezorgd over de innovatiekracht van China.

In elk geval zullen de laatste twijfels over de innovatiekracht van de Chinezen verdampen, dit jaar, zo verwacht McKinsey).

Niet voor niets zie je steeds meer Silicon-Valley tycoons enthousiast terugkeren van een bezoek aan het land, geïnspireerd door het succes van de vele internet-enabled ondernemingen die daar uit de grond schieten. Maar ook buiten het directe zicht van de AliBaba’s en Tencents bloeien en groeien er duizenden MKB-bedrijven in de industriële sector, die tezamen een Chinese versie van de “Duitse Mittelstand” vormen, zoals McKinsey fijntjes opmerkt.

Deze industriële macht wordt een steeds geduchter concurrent, ook voor de Amerikaanse Fortune-500 bedrijven. Ze zijn niet langer gericht op het goedkoop namaken van westerse producten, maar luisteren scherp naar de lokale en wereldwijde markt, ontwikkelen en leveren in reactie daarop hoogwaardige producten. In de biotech, farma, consumentenelektronica medische apparaten, drones, nieuwe materialen als grafeen en in de telecom blijken middelgrote Chinese bedrijven ineens de top qua innovatievermogen – en ze zijn in staat om er winstgevende producten van te maken ook.

What could happen in China in 2015 van McKinsey bevat nog veel meer interessante informatie over de nieuwe grootmacht – over de loonontwikkeling, de koopkracht, de infrastructuurinvesteringen, kansen en bedreigingen. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in China, volg dan de blog van Gordon Orr (McKinsey Shanghai), de auteur van het rapport.

Gerelateerde artikelen