CBS: Omzet accountancybranche historisch laag

In het derde kwartaal van 2014 daalde de omzet van accountants, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee komt het omzetniveau van deze branche op een nieuw dieptepunt. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.
Terwijl de meeste branches in de zakelijke dienstverlening weer lichtpuntjes zien sinds de economische crisis, blijft accountancy omzet verliezen.
De vraag naar boekhoudkundige en administratieve dienstverlening neemt al jaren af en dit is terug te zien in de omzetontwikkeling. Voortschrijdende automatisering heeft een deel van het werk binnen de accountancy zoals het verzorgen van de boekhouding en het controleren van de jaarrekening, veranderd. In 2009 hebben accounts, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners voor het laatst op jaarbasis meer omzet behaald. Sindsdien vertoont de omzetontwikkeling een negatieve trend. Vooral de grote bedrijven zien hun omzet voortdurend dalen.
Op 1 januari 2014 waren er in Nederland bijna 30.000 bedrijven actief in de accountancy, 19 procent meer dan in 2009. Door de groei van het aantal bedrijven bij een voortdurende afname van de omzet neemt de concurrentiedruk toe. De groei van het aantal bedrijven vindt vooral plaats bij de kleinere bedrijven, met minder dan 10 werkzame personen.
De gemiddelde prijsstijging in de accountancy is al jaren lager dan de inflatie. In de eerste twee kwartalen van 2014 was er zelfs een prijsdaling. De prijzen staan onder druk door een afname van de vraag, toenemende concurrentie en de focus van klanten op kostenreductie. De prijsontwikkeling van financiële audits en advisering liggen het meest onder vuur, terwijl de prijsontwikkeling van boekhoudkundige dienstverlening redelijk op peil blijft.
Gerelateerde artikelen