Btw-vrijstelling voor wijkgericht werken wijkverpleging

Specifieke wijkgerichte activiteiten van wijkverpleegkundigen komen vanaf 1 januari 2015 in aanmerking voor vrijstelling van btw. Dit besluit van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is in de Staatscourant gepubliceerd.

Met ingang van 1 januari 2015 verrichten aanbieders van wijkverpleging ook wijkgerichte diensten. Die diensten bestaan in het verbinden van het medische en sociale domein waarbij signaleren, regisseren en coördineren de kern vormen. Op de diensten zijn geen bestaande btw-vrijstellingen van toepassing. Die vrijstellingen hebben namelijk betrekking op cliëntgebonden zorg en daar is bij de wijkgerichte diensten geen sprake van.

Wiebes wil nu de wijkgerichte diensten vrijstellen van omzetbelasting. Om dat te bewerkstelligen zullen de diensten die de aanbieders van wijkverpleging verrichten in het kader van het zogenoemde wijkgericht werken met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 van btw worden vrijgesteld.

Bij wijkgericht werken gaat het om diensten die niet direct te koppelen zijn aan een individueel zorgtraject, maar een verbinding zijn tussen de medische en sociale gebieden. Vaak bestaat een dergelijke dienst uit signaleren, regisseren of coördineren. Denk hierbij aan een wijkverpleegkundige die signaleert dat er veel obesitas in een bepaalde wijk is. 

• Staatscourant:  Vrijstelling voor wijkgericht werken door aanbieders van wijkverpleging

Gerelateerde artikelen