Brussel maant Nederland over kapitaaleisen financiële instellingen

Nederland is te laks met het omzetten van Europese regels over kapitaaleisen voor banken en andere financiële instellingen in nationale wetten. De Europese Commissie is daar niet blij mee en geeft Nederland, donderdag dan ook een laatste waarschuwing. Onderneemt Nederland binnen twee maanden geen actie, dan dreigt een gang naar de Europese rechter.

Het draait om de Europese richtlijn die onder meer regelt dat banken bepaalde buffers moeten hebben om schokken in de economie zelf op te kunnen vangen. Deze richtlijn maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen om de Europese bankensector te reguleren. Tijdens de economische crises van afgelopen jaren moesten meerdere banken gered worden met belastinggeld en dat moet in de toekomst anders. Ook België, Letland en Slowakije kregen deze aanmaning uit Brussel.

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat inderdaad één technisch voorschrift in de richtlijn moet worden doorgevoerd. ‘Deze omissie zal zo spoedig mogelijk worden hersteld’, aldus het ministerie, dat in overleg met de Europese Commissie wil om te bezien zien hoe eventuele andere resterende onduidelijkheden alsnog kunnen worden weggenomen. 

(ANP)

Gerelateerde artikelen