Britse waakhond haalt uit naar peperdure accountants

De FRC ligt steeds meer op ramkoers met de accountancy in Engeland.

Accountants die honderdduizenden ponden per jaar verdienen en er een Ferrari op na kunnen houden, moeten aan een grondig onderzoek worden onderworpen. Accountants die vinden dat hun werk onevenredig belangrijk is, horen een toontje lager te zingen.

Dat vindt tenminste Jon Thompson, het hoofd van de Financial Reporting Council (FRC), de waakhond voor de accountancy. De Financial Times schrijft dat Thompson deze stevige taal bezigde op een bijeenkomst van een advocatenkantoor eerder dit jaar.  

De uithaal past in de confronterende aanpak van de sector door de FRC. De afgelopen jaren legde de waakhond miljoenenboetes op aan kantoren, overwegend als ze boeken hadden gecontroleerd van bedrijven die kopje onder gingen na boekhoudschandalen. De FRC meldt daarbij de namen van de betrokken kantoren. 

De sector klaagt al langer dat de harde aanpak van de FRC schadelijk is voor de beroepsgroep. De FT citeert een partner van een groot kantoor die de houding van de FRC een emotionele uitputtingsslag noemt. Sommige kantoren van de big four vertelden eerder al dat dat sommige partners in de accountantspraktijk vervroegd met pensioen gingen of weigerden mee te werken aan grote audits vanwege de stress en het reputatierisico dat gepaard gaat met regelgeving.

Maar Thompson veegde de vloer aan met de protesten uit de sector. Als accountants niet zo onder druk gezet willen worden, moeten ze hun werk beter doen, zo zou hij hebben gezegd op de bijeenkomst. 

In een verklaring op de berichtgeving zei Thompson: "Bij het nemen van beslissingen over sancties en of deze openbaar zullen worden gemaakt, houdt de FRC rekening met de persoonlijke omstandigheden van een persoon, inclusief de geestelijke gezondheid."

"De FRC heeft altijd een proportionele benadering toegepast bij het vervullen van zijn taken en wettelijke verantwoordelijkheden als regelgever die handelt in het algemeen belang en heeft actie ondernomen om niet te publiceren wanneer er aanzienlijke zorgen zijn over de impact op een individu.”

Overigens meldden sommige accountants dat de opmerking over accountants die Ferrari’s rijden niet klopt. Het zou gaan om Peter Meehan, de voormalige KPMG-partner die Carillion controleerde en de toezichthouders bleek te hebben misleid. Hij reed geen Ferrari maar een Porsche.

Gerelateerde artikelen