Britse toezichthouder stelt radicale maatregelen voor

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) komt met vernieuwingsvoorstellen, waaronder het splitsen van controle en advies.

De CMA, handelend in het belang van spaarders en investeerders, constateert drie redenen waarom de controle van bedrijven momenteel tekortschiet: 

1. Bedrijven kiezen hun eigen auditors. De CMA zegt veel bewijs te hebben gezien van bedrijven die hun keuze baseren op culturele fit, en niet op de meest grondige controle. 

2. De keuzemogelijkheden zijn veel te beperkt: de Big Four hebben een marktaandeel van 97 procent onder de grote, beursgenoteerde bedrijven in het VK. 

3. De focus van auditors op kwaliteit is onvoldoende. Maar liefst 75 procent van de omzet van deze kantoren komt van andere diensten, zoals consulting. 

In antwoord op deze problemen, stelt de CMA de volgende verbetervoorstellen voor: 

Splitsing van audit en advies
Om de hoogste kwaliteit te garanderen, zullen auditors puur gefocust moeten zijn op de audit en niet op het verkopen van consulting-diensten. Een oplossing zou een structurele break-up zijn, maar de CMA wijst erop dat de auditors afhankelijk zijn van expertise van consulting-collega’s. Daarom lijkt het de toezichthouder beter om de firma’s op te splitsen in twee aparte entiteiten met apart management, aparte rekeningen en een apart beloningssysteem. Op deze manier zijn auditors beter aansprakelijk te houden voor de grondigheid van hun controle, maar kunnen zij nog steeds profiteren van het expertise van andere delen van hun firma. 

Regelgevend onderzoek bij aanstelling van de accountant
Audits zijn in het belang van bedrijfseigenaren, investeerders en de samenleving als geheel. Daarom is het belangrijk dat managers van deze bedrijven niet volledig vrij moeten staan hun auditors te benoemen en managen. De CMA is daarom voor nauwkeurige observatie en mogelijk ingrijpen bij deze keuze, zodat gekozen wordt voor onafhankelijkheid en kwaliteit, en niet voor bijvoorbeeld de meest gunstige tarieven. 

Openbreken controlemarkt voor middelgrote auditkantoren
Op dit moment hebben de Big Four zo goed als een monopolie in het VK. De CMA vindt dat de controle door tenminste twee firma’s moet gebeuren, waarvan er eentje buiten de Big Four. Dit zou gelden voor de grootste Britse bedrijven (FTSE 350). Deze cross-check zou de kwaliteit verbeteren, plus middelgrote firma’s toegang geven tot de nu gesloten auditmarkt. Een alternatief is een marktaandeel-systeem, waarbij voor een gedeelte van dit aandeel alleen niet Big Four firma’s in aanmerking komen. 

Volgens de CMA zijn deze voorstellen al veel te laat, gezien de bedenkelijke kwaliteit van de huidige controle, en de concurrentieloze toestand van de controlemarkt. Wordt vervolgd. 
 

Gerelateerde artikelen