Britse bedrijven slecht voorbereid op roulatie accountantskantoren

Ongeveer een vijfde van de grote Britse ondernemingen uit de FTSE 350 is niet goed voorbereid op de nieuwe EU-regels inzake de roulatie van accountantskantoren die met ingang van juni dit jaar van kracht worden. Dit blijkt uit onderzoek van EY.

EY’s onderzoek onder 100 CFOs, tax directors en voorzitters van audit committees toont aan dat 19% niet op de hoogte is dat hun bedrijf van accountantskantoor moet wisselen en dat de audit aanbesteed moet worden. Van de respondenten die wel op de hoogte zijn van de gewijzigde regels, geeft bijna de helft aan dat er nog geen strategisch plan op tafel ligt.

Circa 38% van de ondernemingen geeft aan de nieuwe regels over de beperking van non-audit dienstverlening niet helemaal te snappen. En 7% stelt helemaal niet op de hoogte te zijn van de wijzigingen die per juni ingaan.

Idee achter de EU-plannen is onder meer om de FTSE 350-markt open te breken voor meer accountantskantoren, zoals Grant Thornton en BDO. Van de deelnemers aan het EY-onderzoek geeft 61% aan dat ze van plan zijn om bij een audit tender ten minste één niet-Big Four kantoor uit te nodigen. Maar of dat ook daadwerkelijk realiteit wordt, is nog maar de vraag. In de afgelopen zes maanden werden er 25 audit tenders afgerond bij FTSE 350 bedrijven, maar geen enkele opdracht werd gegund aan een kantoor dat niet tot de Big Four behoort.

Gerelateerde artikelen