Britse accountants willen dat Big Four kennis delen

Er is bij kantoren te weinig kennis over controle en technologie.

Kleinere accountantskantoren in Engeland hebben de Big Four in hun land opgeroepen om hun expertise en technologie over controles en andere audits te delen. De grote kantoren weigeren. Ze zijn bang dat de mededingingswet in Groot-Brittannië te overtreden als ze hun kennis delen met hun kleinere broertjes.

De oproep aan de Big Four komt omdat de kleinere kantoren in het Verenigd Koninkrijk niet genoeg kennis van zaken hebben, aldus Martin Muirhead, voorzitter van de Association of Practising Accountants, die twintig middelgrote accountantskantoren vertegenwoordigt. Daartoe horen ook BDO en Grant Thornton.

Deloitte, EY, KPMG en PwC hebben in Engeland zwaar geïnvesteerd in het verbeteren van hun controles en het moderniseren van hun technologie. Dit als reactie op strengere regelgeving na een reeks aan boekhoudschandalen waarbij ook de Big Four steken lieten vallen.

Martin Muirhead denkt dat het de hele sector verbetert als accountants les krijgen van de Big Four. De grote kantoren hebben de afgelopen vijf jaar veel geleerd over kwaliteit en controlemethodes. Andere accountants willen ook bijgespijkerd worden.

Volgens de Financial Timnes vrezen partners van de Big Four dat ze beschuldigd kunnen worden van kartelvorming zodra ze andere kantoren de helpende hand reiken. Wel zeggen de Big Four te willen samenwerken met de kleinere kantoren. Wat die samenwerking inhoudt werd niet bekendgemaakt.
 

Gerelateerde artikelen