Bouwend Nederland wil blijvend lage btw-tarief

Per 1 juli vervalt de tijdelijke verlaging van het btw-tarief op het verbouwen en herstellen van bestaande woningen. ‘Het zou goed zijn als het lage btw-tarief vooralsnog met een jaar wordt gehandhaafd,’ is het pleidooi van Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer.

De btw-maatregel is voor de bouwsector een steun in de rug geweest. Uit berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat de maatregel ervoor heeft gezorgd dat 7.000 tot 8.000 banen in de sector zijn behouden. Bouwend Nederland vreest dat verhoging van het lage btw-tarief op 1 juli a.s. een forse terugval van het aantal bouwopdrachten teweeg zal brengen en voor veel bouwbedrijven een nieuwe klap betekent.

Verhagen: ‘Een andere overweging is om het lage btw-tarief meer structureel in te zetten als stimulans om maatschappelijke opgaven te stimuleren. Gebleken is dat een laag btw-tarief een effectieve maatregel is om investeringen van consumenten, bedrijven en andere organisaties te stimuleren. Die investeringen zijn nodig om de komende jaren de vele opgaven op het gebied van de verduurzaming van de gebouwde omgeving te kunnen realiseren.’

Het gaat dan om:
1. Energiebesparende maatregelen in vele honderdduizenden woningen en duizenden scholen en zorggebouwen, om de klimaatdoelstellingen te halen.
2. Verbouwing van vele bestaande woningen om ouderen langer zelfstandig in hun woning te kunnen laten wonen.
3. Transformatie en herbestemming van vele honderdduizenden vierkante meters aan kantoren, bedrijfsgebouwen en zorggebouwen
4. Investeringen in gebouwen en openbare ruimte, om klimaatverandering op te vangen.
5. Investeringen in Groningse woningen, gebouwen en de openbaren ruimte, vanwege de gevolgen van de aardbevingen.

 Brief Bouwend Nederland aan de Tweede Kamer

Gerelateerde artikelen