Boete voor PwC om Econosto-jaarrekening

OM ziet betrokkenheid bij foute jaarrekeningen en het deponeren ervan.

PwC schikt met het Openbaar Ministerie voor 150.000 euro. Dit vanwege de deponering van vervalste jaarrekeningen van Econosto bij de Kamer van Koophandel. Dit is een internationale groep groothandelsbedrijven met vestigingen in Europa, het Midden-Oosten en Verre Oosten. 

Het gaat volgens het Openbaar Ministerie over de boekjaren 2009 en 2010. Volgens het Openbaar Ministerie is PwC schuldig aan betrokkenheid bij fouten in de jaarrekening van het bedrijf. 

“In het maatschappelijk verkeer moet erop vertrouwd kunnen worden dat een jaarrekening een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid”, zo verklaart het Openbaar Ministerie.

PwC liep tegen de lamp toen het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar “buitenlandse niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte” bij Econosto.

Toch zagen de aanklagers aanleiding voor coulance. ”Medewerkers van het accountantskantoor hebben zich meewerkend opgesteld in het strafrechtelijk onderzoek, waardoor het verloop ervan werd bespoedigd.”

“Daarnaast heeft de tuchtrechter zich al uitgesproken over de rol van enkele individuele accountants in het onderzochte feitencomplex. Ook heeft het accountantskantoor een aantal verbetermaatregelen getroffen om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen.”

“Om deze redenen heeft het OM een transactievoorstel gedaan. Het accountantskantoor heeft dit voorstel geaccepteerd. Hiermee wordt strafvervolging voorkomen. Het OM ziet deze transactie als een passende en effectieve afdoening.”
 

 

Gerelateerde artikelen