Bijna alle ondernemers willen autobezit verruilen voor autodelen

Ondernemers zijn kosten voor bezit, parkeerproblemen en druk verkeer zat.

Meer dan acht op de tien ondernemers (82%) verwacht over te stappen van het bezitten naar het delen van vervoersmiddelen. Vergeleken met vorig jaar, toen slechts twee op de drie ondernemers (66%) een overstap naar deelmobiliteit verwachtte, is dit een aanzienlijke toename.

Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van ANWB Zakelijk naar deelmobiliteit. De resultaten laten een positieve verschuiving zien in de verwachtingen over het zakelijke gebruik van deelmobiliteit.

  • Vooral in het MKB is de voorkeur groot voor snelle invoering van autodelen
  • Alle vormen van vervoer komen in aanmerking voor autodelen, ook motors en fietsen
  • Ondernemers willen vooral af van de oplopende kosten voor het bezit van eigen auto's

Het grootste deel van de ondernemers (25%) dat verwacht vervoersmiddelen te gaan delen in plaats van te bezitten, verwacht binnen drie tot vijf jaar de overstap te maken naar deelmobiliteit. Het gebruiken in plaats van bezitten gaat over alle vervoersmiddelen die organisaties gebruiken, van auto’s en fietsen tot scooters en bakfietsen. Vooral MKB-ondernemers willen overstappen de komende jaren overstappen (35%). 

"De enthousiaste reactie van ondernemers op de verwachting dat in de toekomst het delen van voertuigen zal toenemen, heeft ons verrast," zegt Patrick van Weert, Product Manager bij ANWB Zakelijk. De interesse voor gedeeld vervoer wordt volgens ANWB Zakelijk gestimuleerd door snel stijgende kosten van het bezitten van een auto of bestelbus, de parkeerproblemen en toenemende verkeersdruk in de binnensteden. 

De opmars van het delen van voertuigen is ook in de praktijk te zien, een trend die door deelautoaanbieders wordt bevestigd. Op dit moment zijn volgens MyWheels twintig procent van de ritten voor zakelijke doeleinden en zal dit percentage gestaag groeien.

 

 

Gerelateerde artikelen