Bijbanen hoogleraren accountancy voor iedereen zichtbaar

Universiteiten publiceren nevenwerkzaamheden hoogleraren.

Met ingang van vandaag publiceren Nederlandse universiteiten allemaal een publiek toegankelijk overzicht van de nevenwerkzaamheden van hun hoogleraren. Daarbij zijn ook de gegevens van de hoogleraren accountancy en fiscaliteit. De informatie is te vinden op de website van de Universiteiten van Nederland.

Hiervoor waren de nevenwerkzaamheden enkel te vinden op de persoonlijke pagina’s van de hoogleraren. De veertien registers zijn nu geüniformeerd en te raadplegen voor iedereen. De universiteiten stellen transparantie een essentiële voorwaarde is voor wetenschappelijke integriteit. Het zorgt ervoor dat het voor anderen helder is op welke informatie wetenschappers zich hebben gebaseerd, zo verwoorden de gezamenlijke universiteiten het besluit. 

Daar hoort ook bij dat hoogleraren hun nevenwerkzaamheden openbaar maken op de website van hun universiteit. Dit is vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten en in de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijk Integriteit. 

De afgelopen jaren is gebleken dat de registratie en publicatie van nevenwerkzaamheden bij universiteiten niet altijd volledig op orde was. Daarom hebben de universiteiten maatregelen genomen, mede op verzoek van minister Dijkgraaf van Onderwijs.

In opdracht van UNL heeft EY in 2023 een haalbaarheidsstudie gedaan naar een centraal registratiesysteem voor nevenwerkzaamheden van hoogleraren. Uit dit onderzoek blijkt dat lokale, geüniformeerde registers per universiteit de best haalbare optie is voor een zo groot mogelijke transparantie.

Gerelateerde artikelen