Big Four domineren auditmarkt S&P 500

De Big Four kantoren in de VS hebben nagenoeg een monopoliepositie als het gaat om de auditmarkt van ondernemingen in de S&P 500. De boeken van meer dan 99 procent van die bedrijven worden gecontroleerd door de grootste accountantskantoren.

Dit blijkt uit cijfers die Audit Analytics, een instelling die de veranderingen in de Amerikaanse auditmarkt in de gaten houdt, heeft gepubliceerd. Het is voor het eerst dat zo’n overzicht van de auditmarkt van de S&P 500 is gemaakt door Audit Analytics.

De S&P 500 is een aandelenindex waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen. De index wordt samengesteld door de kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

Slechts zes accountantskantoren controleren de boeken van de S&P 500. Behalve de Big Four zijn dat Grant Thronton en BDO. PwC heeft een marktaandeel van 30,4 procent, gevolgd door EY met 30,0 procent, Deloitte (20,2 procent) en KPMG met 18,8 procent. Daarmee hebben de Big Four een marktaandeel van ruim 99 procent. De kruimels zijn voor Grant Thornton met 0,4 procent en BDO (0,2 procent).

Gerelateerde artikelen