Bezwaar mogelijk tegen btw-correctie privégebruik auto

Reparatiewetgeving heeft vaak onbedoelde gevolgen. Denk je het lek gedicht te hebben, blijkt er bij de reparatie nieuwe schade te ontstaan. Zo ook bij de wijziging in de regels omtrent de btw-correctie wegens privégebruik van een auto van de zaak.

In 2011 besliste de Rechtbank Haarlem dat de btw-correctie wegens privégebruik van een auto van de zaak niet mocht worden gebaseerd op de CO2-uitstoot.

Om inkomstenverlies te voorkomen, veranderde de staatssecretaris van Financiën daarop in allerijl de regelgeving. Die nieuwe regelgeving bevat twee kwetsbaarheden, waarover inmiddels strijd is uitgebarsten.

Voor investeringsgoederen geldt dat privégebruik wordt belast. Maar hoe werkt dat dan met lease-auto’s? Een leaseauto is namelijk investeringsgoed. Volgens de staatssecretaris is dit niet van belang. Een heffing over privé-gebruik bij leaseauto’s is zijns inziens mogelijk. Veel belastingadviseurs menen daarentegen dat de huidige BTW-regelgeving geen bepaling bevat die de heffing over privé-gebruik van lease-auto’s mogelijk maakt.

Als de rechter deze opvatting onderschrijft, dan heeft de staatssecretaris een nog groter probleem. In dat geval zou het privégebruik van auto’s in eigendom anders behandeld worden dan het gebruik van leaseauto’s. En als voor de laatste categorie geen heffing mogelijk is, dan ook niet voor de auto in privé-eigendom.

De hoogste rechter moet over beide kwesties nog een oordeel vellen.
Voorlopig is het nog mogelijk bezwaar aan te tekenen tegen een btw-correctie. Hiervoor is de regeling voor massale bezwaarschriften in werking gesteld. Het is niet nodig om het ingediende bezwaar te motiveren. In aanvulling daarop heeft de Belastingdienst medegedeeld dat degenen die in 2011, 2012 en 2013 al bezwaar hebben gemaakt tegen de correctie dit voor 2014 niet hoeven doen. De Belastingdienst neemt ook voor 2014 het bezwaar in behandeling.

Mr. P.S. Hofmeister, Van Oppen & Partners accountants en belastingadviseurs BV (www.vanoppenenpartners.nl)

Gerelateerde artikelen