Bètaversie nieuwe verklaringentaxonomie gepubliceerd

De bètaversie van de nieuwe verklaringentaxonomie is gepubliceerd. Dit gebeurde nadat de op 31 juli de alfaversie van de nieuwe verklaringen taxonomie ter consultatie werd aangeboden. Het commentaar uit de eerste consultatieperiode is verwerkt in de bètaversie, zo laat de NBA weten.

Tot 6 oktober kan gereageerd worden op deze nieuwe versie.

Wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen betreffen een verdere verfijnde modellering in de controleverklaring, waardoor beter onderscheidt is te maken tussen een verklaring voor een OOB en een niet-OOB organisatie. Eveneens zijn in de bètaversie de Duitse en Franse labels toegevoegd. Indien deponering anderstalig plaatsvindt kan er voor worden gekozen om de accountantsverklaring op te laten stellen in het Engels, Duits of Frans. Op verzoek van de markt zijn eveneens de voorbeelden verbeterd. Meer details over de wijzigingen staan in de release notes.

Planning

Opmerkingen en vragen over de bètaversie kunt u uiterlijk tot 6 oktober mailen naar sbr@nba.nl. De planning is om op 13 oktober de definitieve versie van de verklaringentaxonomie te publiceren. Vanaf 23 oktober worden softwareleveranciers in staat gesteld om de XBRL-verklaringen gebaseerd op de nieuwe taxonomie te testen in de zogenaamde ‘pre-productie’ omgeving van Digipoort. De verwachting is dat vanaf 13 december de nieuwe verklaringen kunnen worden ontvangen door het Handelsregister.

Verklaringengenerator

Na publicatie van de definitieve versie zal ook de Verklaringengenerator worden aangepast. Met de Verklaringengenerator bent u in staat om de diverse accountantsverklaringen te generen. Deze verklaringen kunt u vervolgens opslaan in het XBRL formaat. De Verklaringengenerator is gratis te gebruiken.

 

(NBA)

Gerelateerde artikelen