Betalingsachterstand huur geen reden stopzetten huurtoeslag

De Inspecteur van de Belastingdienst heeft onterecht de huurtoeslag stopgezet van een huurder met een betalingsachterstand. Dat heeft Rechtbank Noord-Holland onlangs geoordeeld.

Eiser huurt met ingang van 1 juni 2004 een woning bij een woningcorporatie. Aan de huurder is een voorschot huurtoeslag toegekend ter hoogte van € 1.334 (2014) respectievelijk € 1.302 (2015). De huurder heeft een betalingsachterstand ter zake van de verschuldigde huurpenningen. Hiervoor heeft hij een betalingsregeling getroffen met een deurwaarderskantoor.

In geschil is of de Inspecteur het voorschot huurtoeslag voor de jaren 2014 en 2015 ten aanzien van de maanden januari tot en met oktober op nihil heeft kunnen stellen wegens de betalingsachterstand. Volgens Rechtbank Noord-Holland is dat niet het geval.

Nu de huurder een betalingsregeling heeft getroffen en de woningcorporatie als professionele verhuurder zal aandringen op volledige betaling van de huurprijs, bestaat geen grond voor het oordeel dat de huurder de in 2014 en 2015 verschuldigde huurprijs, voor zover hij die nog niet heeft betaald, niet meer verschuldigd is en dat het door hem te ontvangen voorschot huurtoeslag voor 2014 en 2015 niet juist wordt besteed.

De Inspecteur dient een nieuwe beslissing te nemen op het bezwaar tegen de beslissing waarbij de huurtoeslag is stopgezet.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen