Beroepsorganisaties publiceren gezamenlijk nieuwe richtsnoeren AVG

Op 1 oktober publiceren de beroepsorganisaties NBA, NOB, RB, NIRPA en NOVAK nieuwe richtsnoeren gepubliceerd in het kader van de AVG. 

De richtsnoeren beogen accountants, belastingadviseurs en salarisprofessionals een leidraad te geven. De leidraad stelt vast of zij bij het verlenen van diensten aan cliënten, verwerkingsverantwoordelijke óf verwerker zijn als bedoeld in de (Uitvoeringswet) Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De Novak (initiatiefnemer) over de ontwikkeling van de richtsnoeren: “Al geruime tijd was er onduidelijkheid bij accountants, belastingadviseurs en salarisprofessionals. Zijn we nu verwerkingsverantwoordelijke of verwerker bij de dienstverlening naar cliënten toe. De wijze waarop de rolverdeling tot op heden is uitgewerkt in de diverse handleidingen, uitingen, publicaties en andere documentatie, sluit onvoldoende aan bij zowel de AVG als de huidige praktijk. De richtsnoeren zijn een handreiking om die rol te bepalen. Desondanks is het essentieel dat adviseurs iedere specifieke situatie afzonderlijk beoordelen.

Unieke samenwerking met Autoriteit Persoonsgegevens
De beroepsorganisaties hebben de onduidelijkheid onderkend onder hun leden en omarmde het initiatief om hier gezamenlijk een einde aan te maken. Op basis van intensief overleg, mede met de Autoriteit Persoonsgegevens, zijn in een unieke samenwerking deze richtsnoeren ontwikkeld.

De richtsnoeren zijn ter kennis gebracht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de opmerkingen van de Autoriteit Persoonsgegevens zijn verwerkt in de versie zoals sinds vandaag beschikbaar is via de websites van de NBA, NOB, het RB, NIRPA, Novak. De Novak zal deze richtsnoeren verwerken in haar kwaliteitssysteem. De NBA beoordeelt nog of de richtsnoeren omgezet gaan worden in een handreiking.
 

Gerelateerde artikelen