België in beroep in zaak belastingregeling multinationals

België heeft officieel beroep aangetekend tegen het besluit van de Europese Commissie dat het land honderden miljoenen terug moet vorderen van multinationals. Dat bevestigde minister van Financiën Johan Van Overtveldt maandag.

De Europese Commissie oordeelde in januari dat zeker 35 Europese concerns ongeoorloofd hebben geprofiteerd van een voor hen gunstige belastingmaatregel in België. Brussel betitelde deze zogenoemde rulings als onwettige staatssteun.

Het gaat om een in 2005 ingevoerde belastingregeling, waardoor sommige ondernemingen die deel uitmaken van een groter internationaal concern verhoudingsgewijs minder winstbelasting hoefden te betalen dan hun kleinere concurrenten.

Het terug te vorderen bedrag is opgelopen tot ongeveer 942 miljoen euro. Van Overveldt waarschuwde eerder voor de gevolgen voor de Belgische economie. Nederland kreeg eerder te horen dat de belastingafspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks ongeoorloofde staatssteun is. Ook Nederland vecht dit besluit aan.

Lees ook:

• EU: België bevoordeelde multinationals met belastingregeling
• Kabinet in beroep tegen ‘Starbucks-uitspraak’

Gerelateerde artikelen